Així que penseu que he vingut a Montréal per a estar tot el dia de parranda, eh?? Molt bé, crec que ja ha arribat el moment de fer-vos una breu introducció al pa meu de cada dia, al laboratori de Modelatge, Simulació i Disseny de la School of Computer Science de McGill.

En primer lloc, de què tracta el curs COMP 763?
Hem començat veient les xarxes de Petri, una generalització de la teoria d'autòmats. Tot i les noves possibilitats que les xarxes de Petri aporten a la teoria d'autòmats, encara no són suficients per a poder modelar programes complerts que satisfacin tots els requeriments de funcionalitat d'un programador. Els "quadres d'estats", o Statecharts, desenvolupats per David Harel a finals dels 80, representen la falca de la pota coixa de les xarxes de Petri. Després d'això, estudiarem els DEVS (Discrete Event System Specification), i acabarem amb meta-modelatge i transformació de models. Durant el mes següent, cada alumne haurà de preparar un projecte individual i fer-ne dues presentacions: una per a explicar la base teòrica i l'altre per a exposar la part pràctica.

Val, molt bonic, però quin és realment el propòsit de les xarxes de Petri, les Statecharts i els DEVS, us preguntareu? Ens serveixen per a "modelar" programes, en comptes d'haver-los de "picar". Mitjançant l'ATOM3, l'eina desenvolupada al MSDL, es dissenyen diagrames d'estats que defineixen les entrades, les sortides, els mètodes... TOT, d'un programa. Quan hem acabat, ATOM3 en genera el codi associat, en Java, C, C++, Python... pràcticament qualsevol llenguatge que vulguem, amb el plugin adequat. S'han realitzat estudis que diuen que el temps necessari per a modelar un programa pot arribar a ser fins a 10 vegades inferior al temps necessari per a picar-lo.

I què té a veure tot plegat amb el meu PFC, us preguntareu? Doncs els Statecharts són la base teòrica de la tesi que he de desenvolupar aquí, juntament amb un estudi genèric sobre la programació de robots. La part pràctica consistirà en la programació del robot del laboratori emprant Statecharts i Python com a llenguatge, i la comunicació amb el robot mitjançant Bluetooth. El robot del laboratori, desenganyeu-vos, no és cap meravella. És un prototip de robot aspiradora, d'aquests que els deixes rondant per la casa i ells solets van fent; és baix i xato, té la forma d'una aspirina gegant amb tres rodes i un munt de sensors i ports d'expansió. Potser li podria fabricar un cos de cartolina amb forma d'R2-D2!

Probablement algun dia m'endinsaré més en el tema dels Statecharts, de moment no tinc prou coneixement per a fer-ho. El què sí us puc dir és que he d'escriure la tesi obligatòriament en anglès... així que, a menys que La Salle hi tingui cap inconvenient, així és com entregaré la memòria del PFC. Uuuuffffff!!!

Comentaris

david ha dit…
ieeeeeeee!!!

feia dies q no em passava, disculpi vostè. ja m'he posat al dia ;)

doncs sembla interessant el projecte aquest, potser si que arribarem a no programar tal com ho fem fins ara, potser perdrà una mica d'encant (per qui li trobi que en tingui xD) però tal com deia el de mpi (crec) programar no és un art... en fi jo ja m'entenc.

També he vist el video d'on curres i tal, molt bona idea això d posar videos!

Una abraçadaaaaaaaaa
Anònim ha dit…
Joder, el senyor Petri era un home polifacètic, també feia plaques de cultiu per microorganismes.... :)

Recolzo la idea de fer-li un vestidet de cartolina amb forma de R2D2!

Besitos,

Pufa
Anònim ha dit…
Sus deseos son órdenes...
Por cierto, en realidad estamos a
18º

Sandra
Nhan ha dit…
Petrifax...cada cop que he llegit petri, m'he imaginat el clup super3 XDD

http://www.youtube.com/watch?v=lbsHjlw5QC4

Beeee, volem foto del bixo aquest!!

:)

Anims!
Anònim ha dit…
Vigila tan fer videos no aparegui per internet algun de robat ... ;) la veritat es que fas prou bona cara per les condicions climatiques adverses així que això alegra. Petons, abraçades i tot el que et calgui.

R.
Anònim ha dit…
P.S. Per cert, no crec que la Salle tingui inconvenients en que la memoria sigui en angles, jo he estat en algún tribunal que era en aquesta bonica llengua.

R.

Entrades populars d'aquest blog

La visita de ma mare i ma germana, part II

El 4079 de rue Clark